На хвойних видах найпоширенішими є наступні види даного шкідника:

Ялицево-смерековий сибірський хермес (Aphrastasia pectinatae Choi.). Факультативно мігруючий широко розповсюджений вид. Сильно шкодить в різним видам ялиць. Личинки і дорослі особи харчуються на нижній стороні хвоїнок. Протягом літа розвивається 3-4 покоління, особливо сильно страждають ялиці, що ростуть в затінених місцях.

  

Зелений модриновий хермес (Cholodrovsya viridana СВ)

Широко поширений вид, що ушкоджує модрину європейську, польську, сибірську, японську, Сукачова. Немігруючий вид. Цикл розвитку однорічний, з двома партеногенетичними поколіннями. 

Зелений ялицево-модриновий хермес (Sacchiphantes viridis Ratz.) Мігруючі види. У місцях харчування основи хвоїнок розширюються, і утворюється камера, яка згодом перетворюється в багатокамерний галл, в якому може перебувати до 120 личинок. Хермеси світлолюбні, часто псують верхні мутовки. Крони пошкоджених дерев спотворюються. Шкодить ялині звичайній та колючій. Ялина колюча часто використовується і хермеси, утворюючи довготривалі локальні осередки, можуть призвести до загибелі дерева.

Жовтий ялиновий хермес (Sacchiphantes abietis L.). Сильно пошкоджує ялини європейську, колючу, сибірську. Немігруючий вид. Цикл розвитку однорічний. Личинки присмоктуються до основ хвоїнок, перетворюючи їх в галли. Галли багатокамерні, схожі на зелені шишки, з яких стирчать кінці хвоїнок, за розміром менші, ніж галли зеленого хермеса (до 30 мм).

Боротися з шкідником починаємо з кінця квітня використовуючи контактні препарати Актеллік, Ампліго, Блокбастер також контактними препаратами проводимо обробку в кінці травня на початку червня, системні препарати Актара, Енжіо, Прованто Вернал та Прованто Максі застосовуємо з кінця червня і до середини липня і проводиться з середини і до кінця серпня остання обробка перед відходом личинок на зимівлю. В боротьбі з зимуючими стадіями допоможуть викорінюючі обпискування Бордо та Мідний купорос.

Європейська ялівцева щитівка (Carulaspis juniperi)

У самок щитки округлі, тоді як самці мають видовжені (1-1,5 мм), мають блідо-жовте личинкове покриття. Бродяжки (Личинки першого віку, котрі здатні пересуватися) жовто-оранжеві.

Генерація однорічна. Зазвичай щитівки шкодять на шишкоягодах та хвої. При збільшенні кількості шкідника завдає досить значної шкоди, що виявляється в затримці росту, побурінні хвої та навіть відмиранні пагонів. Досить розповсюджений вид щитівок, який шкодить більшості видів ялівцю та кипарисовиків.

Обробки проводяться в періоди активного розселення бродяжок, які зазвичай припадають на травень та червень препарати, які використовують Актеллік, Ампліго, Блокбастер, також в серпні перед відкладанням яєць застосовуються системні препарати Актара, Енжіо, Прованто Вернал та Прованто Максі. Не варто нехтувати викорінюючими обприскуваннями, які проводяться Бордо та Мідний купорос.

  

Ялівцевий борошнистий червець (Planococcus vovae)

В даного виду самці мають крила, на відміну від самок, які завдовжки до 3 мм, овальні, їх тіло покрите білим, восковим, дещо порошкоподібним нальотом. 

Влітку з*явлються дорослі особини, які вподальношу спаровуються, після чого самки переміщаються на товсті гілки, утворюючи яйцевої мішок (овісак) відкладаючи до кінця літа в нього яйця. Плодючість 90-220 яєць. Личинки з*являються восени і залишаються на зимівлю. Розвиток одного покоління триває 1 рік.

Личинки зимують під лусочками та в тріщинах кори. Після зимівлі, вони переміщуються в пазухи лусочок молодих гілок, здебільшого в нижній частині крони, для уникнення сонячних променів. При збільшенні чисельності шкідників розповсюджуються на хвою, яка після сильного пошкодження буріє та осипається, також від наявності паді з*являється сажистий гриб, після чого рослини покриваються чорним нальотом і втрачають декоративність.

Боротьба з даним шкідником є нелегкою, шкідники є досить плодючими, також завдяки восковому нальоту ускладняється доступ препаратів до шкідників, тому потрібно буде декілька обробок з інтервалом 6-10 днів препаратами Актара, Енжіо, Прованто Вернал та Прованто Максі, також не зайвим буде пролив системними інсектицидами Актара, Прованто Максі, оскільки червці разом з соком будуть вживати діючу речовину, що буде ослаблювати шкідника. В боротьбі з зимуючими стадіями допоможуть викорінюючі обпискування Бордо та Мідний купорос.

Також при обробці рекомендується додавати до препаратів прилипач Тандем, для того щоб затримувати препарат на рослині і запобігти його змиванню. Додавання стимуляторів та антистрес препаратів Кендал, Мегафол, Віва покращить імунітет та  допоможе рослині скоріше відновлюватись. Не варто також нехтувати позакореневими підживленнями добривами Мастер, Плантафол та мікроелементами Брексіл Мікс та Брексіл Мульти, а в боротьбі з шкідниками, які мають сисний та колюче-сисний ротовий апарат (хермеси, попелиці, щитівки і т.д.) Варто використовувати Брексіл Ca, він зміцнює стінки клітин, ускладнюючи живлення шкідників.

Этот сайт использует куки-файлы и другие технологии, чтобы помочь вам в навигации, а также предоставить лучший пользовательский опыт, анализировать использование наших продуктов и услуг, повысить качество рекламных и маркетинговых активностей.